Cognitive computing’, zoals dergelijke systemen heten, zijn nog niet zo slim. Zoals Dave Ferrucci van IBM Research zegt, komt dit voort uit de beperking van het gebruik van op statistiek gebaseerde redeneringen. Het resultaat, zoals in het geval IBM Watson, lijkt meer op een autistische savant dan op een alwetend wezen.

Verbeteren, opschalen en versnellen van het gebruik van menselijke kennis

Maar waarom zou u nu IBM Watson gaan gebruiken? IBM Watson is vooral in staat grote hoeveelheden gegevens te verwerken. Het systeem kan menselijke kennis, vastgelegd in boeken, artikelen, sociale media en andere documenten, razendsnel lezen en interpreteren. En daar ligt nu precies zijn kracht: IBM Watson is in staat kennis te vinden die wij mensen over het hoofd zien. Omdat we gewoon menselijkerwijs niet is staat zijn alle ontwikkelingen op ons interesse- of vakgebied bij te houden. Of om verbanden te zien die normaliter onopgemerkt blijven. Maar omdat IBM Watson menselijke kennis kan ontdekken en gebruiken die wij niet zien of kennen, kan IBM Watson ons wel nieuwe inzichten geven die ons verrassen. En door zijn grote verwerkingssnelheid, gewoon sneller antwoord geven op onze vragen.

“Cognitieve systemen, zoals IBM Watson, zorgen ervoor dat organisaties in de toekomst heel anders gaan denken, werken en opereren. Verantwoordelijk daarvoor zijn technieken waarin natuurlijke talen, het opstellen van hypothesen en evidence-based learning een belangrijke rol spelen.” (IBM)

Zo kan bijvoorbeeld met Watson Engagement Advisor een organisatie zijn klanten veel beter leren kennen op basis van het verleden. Betrokkenheid bij de klant is altijd mogelijk, waar, wanneer en op welke manier dan ook. Dit betekent dat de we beter weten wat onze klanten van ons denken, wat ze van ons verwachten, welke persoonlijke aanbiedingen we kunnen doen en hoe we onze klanten kunnen vasthouden.

Er zijn vele voorbeelden van de toepassing van Watson. Zoals het samenstellen van vernieuwende kookrecepten, al gebruikt door topkoks. Of het opstellen van klantprofielen voor beleggings­adviseurs. Of een grote kledingketen die zijn klanten productaanbevelingen geeft. Er zijn genoeg verassende mogelijkheden, als we maar buiten de bestaande kaders denken.

De eerste stap…

Omdat Watson zo nieuw en breed is in zijn toepassingen, is het belangrijk eerst na te gaan welke toepassingen nuttig en rendabel zijn. Veel van mijn collega’s vragen mij: wat kost nou zo’n Watson? En daar is geen direct antwoord op te geven. Ten eerste omdat Watson een cloud-gebaseerde oplossing is met verschillende prijsmodellen. Maar veel belangrijker: een Watson-implementatie is geen standaardproject, dat u kunt aanschaffen middels een offertetraject. Het is wat Capgemini en IBM de eerste stap op de cognitieve weg noemen. Samen met u ontdekken wat de mogelijkheden van Watson zijn in uw organisatie.

“In dit cognitieve tijdperk gaan bedrijven met IBM Watson werken om nieuwe inzichten te ontdekken, doorbraken te doen en trends te voorspellen.” (Ginni Rometty – IBM CEO)

Capgemini wil u graag helpen die eerste stap te doen om de mogelijkheden van Cognitive Computing, en IBM Watson, letterlijk in kaart te brengen. Hiervoor is een methode ontwikkeld, waarmee in 6–8 weken onderzocht is hoe IBM Watson gebruikt kan worden in uw organisatie: de Cognitive Value Assessment (CVA).

De Cognitive Value Assessment is een adviestraject om organisaties te helpen Use Cases en voordelen te identificeren door middel van onderzoek van de problemen en pijnpunten bij de bedrijfsprocessen bij klanten en eindgebruikers. We gaan op zoek naar die Use Cases, waar Cognitive Computing kan worden ingezet om diensten te verbeteren. En Use Cases die snel resultaat opleveren met een korte terugverdientijd.

Wat doen we?

  • Verrichten van een gestructureerde evaluatie van die bedrijfsprocessen, die met cognitieve oplossingen radicaal verbeterd kunnen worden.
  • Documenteren van kandidaat Use Cases.
  • Definitie van ‘high-level’ voordelen van de relevante cognitieve mogelijkheden.
  • Opstellen van een ‘Journey Map’ die de visie en transformatie, mogelijk gemaakt door cognitieve oplossingen, beschrijft.
  • Vaststellen van een uitgangspunt voor de cognitieve reis.
  • Leveren van een ‘Proof of Concept’ om zo de mogelijkheden van IBM Watson te demonstreren.

Waarom Capgemini en IBM?

  • We geven u versneld inzicht krijgen in de mogelijkheden om te transformeren met behulp van cognitieve oplossingen.
  • We verduidelijken de mogelijkheid om deze nieuwe technologie zakelijk toe te passen met gesprekken, presentaties, Proof of Concept, ROI-berekeningen enz.
  • We ondersteunen het proces met het Applied Innovation Exchange van Capgemini voor bijvoorbeeld de bouw van prototypes.
  • We zijn de pioniers in de toepassing van cognitieve technologie.

Wilt u ook deze eerste stap gaan zetten? Of wilt u eerst meer weten over cognitive computing, IBM Watson en de Cognitive Value Assessment, neem dan contact op met mij via reinoud.kaasschieter@capgemini.com of @tweetreinoud.

Foto: IBM & Institute of Culinary Education, Creative Commons BY-ND 2.0 door IBM Research via Flickr