Andere experts beweren dat wie nu niet meedoet hopeloos achterraakt. Er is geen ontkomen aan. Maar waarom horen we zo weinig over nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie. Waar zijn de vele bedrijfsmatige toepassingen buiten de academische en onderzoekswereld? Ook ik moet het antwoord schuldig blijven. Is het omdat bedrijven die AI toepassen het als bedrijfsgeheim zien en geen publiciteit zoeken? Of is er iets anders aan de hand?

Automatisering

Vroeger noemden we ICT automatisering. Een mooi woord dat eigenlijk precies beschrijft waar de meeste IT-projecten om draaien: bestaande processen automatiseren. Natuurlijk wordt het beter en sneller en mogelijk goedkoper. Maar wordt het ook anders? Veel automatisering is “paving the cow paths”. Bij veel mogelijke toepassingen die ik bespreek met mijn klanten gaat AI en robotisering over dit "ouderwetse" automatiseren. Doel is het bestaande werk sneller en beter te doen. Niks mis mee, maar loont dit de toch wel de hoge investeringen? En bereikt u wel het maximaal haalbare resultaat?

De essentiële vraag die gesteld moet worden is: wie bepaalt de toekomst van uw IT-strategie? Zijn dat de gebruikers, is dat de IT-afdeling? En zijn deze mensen, ondanks al hun goede bedoelingen, wel in staat nieuwe IT-toepassingen te verzinnen? Bijvoorbeeld IT-oplossingen die hun werk radicaal gaat veranderen of misschien wel overbodig maakt?

Chefsache

Vernieuwingen met Artificiële Intelligentie zullen radicaal zijn. Het is een stap voorwaarts, meestal in het duister. Je moet wel willen, kunnen en durven. Wie wordt afgerekend op behoud of optimalisatie van het bestaande, zal niet zo snel een andere kant op slaan. Hij of zij zal de gebaande koeienpaden blijven volgen.

IT is van strategisch belang, dus de beslissingen moeten worden genomen door strategische mensen” (Jacob Spoelstra)

Het gebruik van Artificiële Intelligentie is nieuw en innovatief. Succes is niet verzekerd, maar de opbrengsten kunnen groot zijn. Niet zonder risico’s, zoals bij iedere investering. Het is een zaak voor de directie. Op conferenties rondom Artificiële Intelligentie staat het topmanagement te vertellen waarom ze AI hebben toegepast. Het is het topmanagement dat besloten heeft om IT strategisch in te zetten. En daarbij Artificiële Intelligentie toe gaan passen.

Het gebruik van innovatieve technieken als Artificiële Intelligentie kunnen uw hele organisatie op de kop zetten. Zelfs het werk van het management zal veranderen. Dat kunt u niet overlaten aan uw IT-afdeling. Het is Chefsache!

Foto © IBM. Tijdens IBM’s World of Watson in Las Vegas, kondigden IBM CEO Ginni Rometty (links) en GM CEO Mary Barra (rechts) een partnership aan, om met OnStar en IBM Watson, OnStar Go, voor de auto-industrie het eerste cognitieve mobiliteitsplatform te maken.